Spoločnosť ZVL Auto si v roku 2004 polepšila

13.06.2005 Celý región

Slovensko-talianska spoločnosť ZVL Auto Prešov zameraná na výrobu kuželíkových ložísk dosiahla za rok 2004 zisk zo svojho hospodárenia vyše 4,5 milióna Sk pr...
Slovensko-talianska spoločnosť ZVL Auto Prešov zameraná na výrobu kuželíkových ložísk dosiahla za rok 2004 zisk zo svojho hospodárenia vyše 4,5 milióna Sk pred zdanením. Rok pred tým išlo o stratu bezmála 20 miliónov Sk.

Podľa generálneho riaditeľa a konateľa spoločnosti Miloslava Vysokého patrí rok 2004 vo viacerých smeroch v 15-ročnej histórii firmy k tým lepším. \"Vrátili sme sa k našim takým tradičným objemovým číslam či v tržbách či vo výrobe, dosiahli sme celkový objem tržieb 388 miliónov korún, \" konštatoval Vysoký. Je to o 50 miliónov Sk viac ako v roku 2003.
Za výrazný úspech roku 2004 považuje generálny riaditeľ aj skutočnosť, že sa firme podarilo znížiť úverovú zaťaženosť z minulosti. Z vlastných zdrojov splatila banke revolvingové úvery v objeme 30 miliónov Sk. Ako na tlačovej konferencii v Prešove 9. júna Vysoký zdôraznil, ku koncu mája t. r. dosiahla priama úverová zaťaženosť spoločnosti 28,2 miliónov Sk. Z nich 20 miliónov Sk tvoril klasický kontokorentný úver na prevádzku.
ZVL Auto, spol. s r. o. , malo v roku 2004 80 percent svojich tržieb od tradičných odberateľov, navyše nové objednávky pribúdali práve od nich.
Spoločnosť vlastní od roku 2004 v Bosne a Hercegovine závod na výrobu valivých teliesok. Nakúpila do neho strojné zariadenia za 500 tisíc EUR (asi 20 miliónov Sk). Závod dosiahol ročný obrat 1,5 milióna EUR (približne 60 miliónov Sk). V tomto roku by sa mal zdvojnásobiť. Okrem toho chce ZVL Auto kúpiť v zahraničí kováčňu. Vysoký naznačil, že majú vyhliadnutú jednu momentálne odstavenú, no nešpecifikoval kde, predpokladá však, že v tomto oku by jej prevádzku oživili.
Hlavným vlastníkom spoločnosti s 98 percentami je ZVL Italia, S. p. A. , so sídlom v mestskej časti Milana Rho. V roku 2004 získal Vysoký zvyšné dve percentá v podobe manažérskej akcie.
Ku koncu roka 2004 zamestnávala firma v Prešove 419 ľudí, rok pred tým bol ich počet 489. Podľa Vysokého žiadne prepúšťanie zamestnancov v tom roku nechystá. A to aj preto, lebo dosiahnutá produktivita na jedného pracovníka z výroby bezmála 940 tisíc Sk sa priblížila k stanovenému cieľu.

(jj)
 

Vyberte región

mark